Derecesine göre değişmekle birlikte birkaç damla ile bol miktarda değişen idrarın kontrolsüz olarak kaçırılmasıdır.
Stres tipi idrar kaçırma, ağır kaldırırken, egzersiz yaparken, gülme ve öksürme esnasında ve cinsel ilişki sırasında gerçekleşen idrar kaçırmadır.
Sıkışma tipi idrar kaçırma ise ani ve sık olarak sıkışma hissi ile tuvalete yetişmek zorunda kalınan ve bu esnada idrar kaçırma durumudur. Gün içerisinde bu sorunla karşlaşıldığı gibi gece de bu tür sorunlarla karşılaşılabilir. Sıkışma tipi idrar kaçırma bir enfeksiyona bağlı gelişebileceği gibi, ciddi bir nörolojik hadiseye bağlı da ortaya çıkabilir.
Taşma tipi idrar kaçırma ise mesanenin etkili boşaltılamadığı durumlarda, kapasitesinin üzerinde olan idrar sızıntı şeklinde kaçar. Özellikle prostat büyümesine bağlı ileri yaş hastalarda görülür.
Fonksiyonel tip idrar kaçırma ise hastanın fiziksel veya mental sorunlarına bağlı olarak tuvalet ihtiyacını zamanında yapamaması durumudur. Örneğin artriti olan bir hasta tuvalete gider fakat pantolonunun düğmesini açmakta zorlanır ve bu esnada idrar kaçırır.
Karışık tip idrar kaçırma ise, yukarıda bahsedilen idrar kaçırma tiplerinin birkaçının birlikte olması durumudur. Özellikle en sık karşılaşılan karışık tip idrar kaçırma, stres tipi ve sıkışma tipinin birlikte görüldüğü idrar kaçırmalardır.
İdrar kaçırma fiziksel sorunlar, tıbbi problemler veya günlük hatalı alışkanlıklardan kaynaklanabilir. İdrar kaçırma nedenlerini geçici ve kalıcı nedenler olarak iki gruba ayırabiliriz.
Bazı ilaç ve içecekler idrar söktürücü özelliği olduğundan idrar kaçırmayı tetikleyebilir.
Alkol
Kafeinli içecekler
Maden suları ve gazlı içecekler
Yapay tatlandırıcılar
Çukulata
Aşırı bahatarlı ve asitli yiyecek ve içecekler
Yüksek tansiyon ve kalp ilaçları
Sakinleştirici ve kas gevşetici ilaçlar
Yüksek doz C vitamini alımı
-İdrar yolu enfeksiyonunun olması ve kabızlık da idrar kaçırmaya neden olabilir. Her iki sorunda kolaylıkla tedavi edilebilir
Hamilelik
Çocuk doğurma
Yaşlanma
Menapoz
Büyümüş prostat
Prostat kanseri
Tıkanıklık
Nörolojik hastalıklar
Cinsiyet
Yaş
Aşırı kilolu olmak
Sigara içmek
Aile hikayesi
Nörolojik hastalıklar
Cilt problemleri
İdrar yolu enfeksiyonları
Yaşam kalitesinde düşme
Böbrek fonksiyonlarında bozulma
Her zaman için idrar kaçırmayı önlemek şansımız yok. Fakat bazı durumlarda idrar kaçırma riski azaltılabilir.
Kilo kontrolü sağlamak
Pelvik taban egzersizi yapmak
Mesane imitasyonu yapan gıdalardan uzak durmak (kafein, alkol, asitli yiyecekler)
Kabızlık öneleyici diyetle beslenmek
Sigara içmemek
İdrar kaçırma şikayeti ile başvurduğunuzda, doktorunuz muayene ettikten sonra pelvik taban kas grubunuzda zayıflama tesbit eder ve buna bağlı idrar kaçırma sorununuz olduğunu görürse, Kegel egzersizleri yapmanızı önerebilir. Bu egzersizlerin ayrıntılarına ve görsellerine internet üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Pelvik taban kas egzersizi yaparken öncelikle idrarı kontrol eden kas gruplarını öğrenmeliyiz. Bunu için tuvalette idrarımızı yaparken idrarımızı tutmaya çalışacağız. İşte idrar akımımızı durduran kaslar pelvik taban kasları içinde güçlendirmemiz gereken kas gruplarıdır. 10 saniye süreyle idrarımızı tutup sonrasında bırakacağız. Bu egzersizi günde 3 set hainde en az 15’er kez tekrar etmeliyiz.
Üretra içerisine yerleştirilen tıkayıcı ve tek kullanımlık tıkaç yapısındaki tamponlar ile idrar kaçırma önlenebilir.
Bunun dışında vajinal organ sarkmalarında da kullanılan pessary ile üretraya bası yapılarak idrar kaçırma önlenebilir.
İdrar kaçırma tedavisinde uygulanan en güncel tedavi modalitelerinden birisi de lazer ile idrar kaçırma tedavisidir. Lazer tıp alanında birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi artık vajinal bölgenin yenilenmesine ve gençleşmesine de katkı sağlamaktadır.
Lazerle idrar kaçırma tedavisi orta ve hafif dereceli stres tipi idrar kaçırması olan hastalarda etkilidir. Altta yatan neden pelvik taban kas gruplarının yıpranması ve etkili çalışmaması olduğundan, vajinal lazer tedavisi ile fototermal enerji kollajen doku üretimi ve destek dokuların güçlenmesi etkisiyle idrar kaçırmanın düzelmesine katkı sağlayacaktır.
Lazer ile idrar kaçırma tedavisi anestezi gerektirmeden poliklinik şartlarında uygulanabilen bir yöntemdir. Ciltte kesi yapılmaz. Ağrılı bir işlem değildir. Hastalar işlem sonrası günlük işlerine geri dönebilirler. Yaklaşık olarak 20-25 dk süren bir işlemdir. İşlem birkaç seans halinde uygulanır.
Sürekli idrar kaçıran ve tedavilerden fayda görmeyen veya istemeyen hastalar için emici kilotlar yaşam konforunu arttırır.
Ayrıca temiz aralıklı sondalar (TAK) veya kalıcı sondalar (ayda bir değiştirilen) da tamamen kuru kalma için alternatif olarak hastalar tarafından tercih edilebilir.
Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.
İçerik Güncelleme Tarihi: 08.07.2022