• Penis protezi (mutluluk çubuğu nedir?
• Kimlere penis protezi takılabilir?
• Penis protezi çeşitleri nelerdir?
• Eğilebilir (malleable) penis protezinin avantaj ve dezavantajları var mıdır?
• 2 parçalı penis protezinin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
• 3 parçalı penis protezinin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
• Enine ve boyuna büyüyebilen protezlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
• Protez markaları arasında fark var mı?
• Ameliyat sonrası hastanede kalmak gerekiyor mu?
• Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmeli?
• Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli?
• Ameliyattan sonra ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?
• Proteze bağlı sorun olursa ne yapmak gerekir?
• Protez takıldıktan sonra peniste kısalma olur mu?
• Protez herhangi bir nedenle çıkarılırsa tekrar kendiliğinden sertleşme olabilir mi?
• Protez enfeksiyonu durumunda ne yapmak gerekir?
• Protez kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
• Protezlerin bir ömrü var mıdır? Ne zaman değiştirmek gerekir?
Sertleşme sorunu yaşayan erkeklere ilk olarak ağızdan alınan ilaçlar, şok dalga tedavileri , kök hücre tedavileri uygulanır. Bunlardan da fayda görmeyen hastalara penis protezleri ameliyatla yerleştirilir. Bu protezler vücut için allerjik özelliği olmayan, silikon yapıda maddelerden imal edilmiş steril ve bazen antibiyotik kaplı implantlardır.
Sertleşme sorunu yaşayan ve uygulanan tedavilerden yanıt alınamayan veya sürekli ilaç kullanmak istemeyen hastalara penis protezleri takılabilir. Uygulama için yaş sınırı yoktur. Yetişkin çağda laboratuvar testleri ve görüntülemeler ile kanıtlanmış sertleşme sorunu olan tüm hastalara penis protezi takılabilir.
Genel olarak iki ana başlık altında incelenir. Bunlar eğilebilir ve şişirilebilir protezlerdir. Her ikisi de cerrahi işlemle penis içerisinde korpus kavernozum denen, ereksiyon sırasında kanla dolarak kanı hapseden alana yerleştirilir. Eğilebilir olan protezler tek parçalıdır. Şişirilebilir olan protezler çok parçalıdır (iki veya üç parça).
Eğilebilir penis protezleri tek parçadan ibaret olduğu için ameliyat ile yerleştirilmesi diğer protezlere göre daha kolaydır. Protezin maliyeti daha düşüktür. Hasta için kullanımı da oldukça kolay bir protezdir. Hasta ereksiyon istediğinde penisi dik pozisyona getirir. İlişki sonunda da protezi eğip bükerek daha az görünür hale getirir.
Dezavantajı ise penis boyutunda herhangi bir değişiklik olmadığından kıyafetlerin dışından belli olma ihtimali vardır. Penis sönük durumda sadece eğik vaziyette kalır fakat hacminde bir azalma olmaz. Bu durumun hastaların kıyafet seçimini ve buna bağlı yaşam konforunu olumsuz etkileyebilmektedir.
İki parçalı penis protezleri şişirilebilir protezlerdir. Bu protezlerin iki ana parçası vardır. Birincisi korpus kavernozum içerisine yerleştirilen silindir yapısında içi sıvı ile dolan balonlar, diğer parça ise hem rezervuar hem pompa görevi gören testislerin yanına yerleştirilen kısımdır. Bu protezin uygulanması standart üç parçalı protezlere göre daha kolaydır.
Dezavantajı ise protez pompasının içerisindeki alan ayrı bir rezervuar kadar büyük olmadığıdır.
İdeal penis protezi doğal ereksiyonu en iyi taklit eden protezdir. Bu nedenle günümüz teknolojileri sayesinde üretilen üç parçalı penis protezleri penisin ereksiyon ve sönmesini en iyi taklit eden protezlerdir. Önerilere uygun şekilde kullanıldığında 20 yıl sorun yaşamadan protezi kullanmaya devam eden hastalar vardır.
Dezavantajları ise mekanik arızaların diğer protezlere göre daha fazla olması ve rezervuar yerleştirilmesi için kasık bölgesinde alan oluşturulmasıdır.
Hem enine hem de boyuna büyüyen penis protezleri sayesinde, özellikle penil iskemiye bağlı penis boyunda zamanla küçülme olan hastalar düzenli egzersizler ile kaybedilen penis boyunun yaksak %15-20’sini kazanabilmektedir. Standart penis protezleri penis boyunda bir uzama vadetmezken, bu tip protezler ile kaybedilen boy yeniden kazanılabiliyor. Protez takıldıktan sonra her gün 30 dk protez aktive edilerek penisin boyut kazanması sağlanır. Diğer protezlerde olduğu gibi ilişki amacıyla kullanımı için 6 hafta süreyle beklenmesi gerekmektedir.
Elbette protezlerin markalarına bağlı farklılıklar mevcut. Örneğin bazı protezler kutusundan antibiyotik kaplı olarak çıkarken, diğerleri antibiyotik emilebilir yapıda hazır olarak geliyor. Protezlerin pompa, silindir ve rezervuar yapıları, şekilleri ve malzemeleri birbirinden farklıdır. Fakat bütün protezler insan kullanımına sunulmadan önce birçok testten geçirilerek hazırlanıyor. Protez çeşitleri için mutlaka üroloğunuzdan bilgi alınız.
Ameliyattan sonra 1 gün hastanede yatış gerekir.
Genital bölge temizliği, kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi ve kan şekeri regülasyonu oldukça önemlidir.
Ameliyattan sonra cerrahi alan düzenli pansumanlarla temiz tutulmalıdır. Sigara kullanılmamalıdır. Şeker hastalığı varsa dikkatli olunmalıdır. Şeker hastalarında bağışıklık düzeyi düşük olmasına bağlı enfeksiyon riski yüksektir. Cerrahi alan kuru tutulmak şartıyla 5 gün sonra banyo yapılabilir. 6 hafta boyunca cinsel ilişki ve mastürbasyon yasaktır.
Ameliyattan 3 hafta sonra kontrolde doktorunuz tarafından protez aktive edilir, sonraki haftalarda kullanımı öğretilir. 6 hafta sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Protezin uzun ömürlü olması için aşırı zorlamalardan kaçınılmalıdır.
Protezin çalışmaması, şişmemesi veya sönmemesi durumunda hemen doktorunuza başvurun. Mekanik bir sorun olabilir. Kendiniz çözmeye çalışmayın.
Boyuna uzama sağlayan bir protez takılmadıysa minimalde olsa penis boyunda kısalma olur. Fakat bu kısalma anlamlı bir kısalma değildir. Çünkü implant yerleştirilmeden önce boy ölçüsü alındığından herkese penis boyuna uygun protez yerleştirilir.
Hayır. Protezler çıkarıldıktan sonra kendiliğinden sertleşme olmaz. Çünkü protez penisi sertleştiren korpus kavernozum yapılarının yerine yerleştirilir. Korpus kavernozumların olmaması sertleşmenin olmaması demektir.
Hafif bir enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi ile sıkı takip edilmeli. İleri derece enfeksiyon durumunda yatırılarak antibiyotik tedavisi, başarısız olması durumunda protezin çıkarılması gerekir. Tekrar protez takılması için en az 3 ay beklemekte yarar var.
Protezin uzun süreli kullanılmasında hastanın genel sağlık durumu oldukça önemlidir. Hastanın bağışıklık sisteminin güçlü olması enfeksiyonların önlenmesinde önemlidir. Ayrıca protez kullanımı sırasında nazik ve hassas olunmalı. Sert ve dikkatsiz kullanımlar, doku erozyonuna ve protezin mekanik arızalanmasına neden olabilir.
Penis protezlerinin kullanım ömrü ticari firmalar arasında değişiklik göstermektedir. Fakat protez çeşidinden bağımsız olarak dikkatli kullanan erkeklerde 20 yılı aşan kullanım süreleri ile sıkça karşılaşmaktayız.
Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.
İçerik Güncelleme Tarihi: 02.05.2022