Erkek Hastalıkları

Hidrosel – Su Fıtığı


Halk arasında su fıtığı olarak da bilinen hidrosel, testisleri çevreleyen zarlar içinde normalden daha fazla sıvı birikimi sonucu testis torbasının (skrotum) şişmesi durumudur.

Hidrosel (su fıtığı) nedir?

Kelime anlamı bir kese içerisinde sıvı toplanması demektir. Özellikle testis etrafında sıvı birikimi için hidrosel terimi kullanılır. Hidrosel yenidoğan döneminde yaygın olarak görülür. Genellikle bir yaşına kadar tedaviye gerek kalmadan kendiliğinde gerileyerek ortadan kalkar. İleri yaşlarda ise travma, enfeksiyon, fıtık, kaza, tümör veya ameliyatlar ile ilişkili olarak ortaya çıkar.

Hidrosel genellikle ağrısız ve sorunsuz seyreder. Fakat skrotal bölgede şişlik olduğunda altta yatan neden tesbit ve tedavi edilmesi amacıyla mutlaka bir ürologa görünülmelidir.

Hidroselin (su fıtığı) belirtileri nelerdir?

Hidroselin tek belirtisi ağrısız skrotal şişliktir. Bazen tek testiste bazen de her iki testiste birden olur. Boyutlarının büyümesi nedeniyle dikkat çeken skrotum hastaya rahatsızlık verir. Ayrıca gün içerisinde hidrosel boyutu değişebilir. Sabahları küçük iken akşama doğru sıvı birikimine bağlı boyut artışı olabilir.

Hidrosel (su fıtığı) nedenleri nelerdir?

Hidrosel doğumla birlikte (%5) ortaya çıkar ve 1-2 yaşlarında çoğunlukla kaybolur. Erkek çocuklarda testis genellikle doğum sırasında skrotuma inmiştir. Fakat az sayıda çocukta testislerin skrotuma inmesi doğum sonrası 6-9 aya kadar gecikebilir. Testisi karın içerisinden skrotuma indiği yol olan inguinal kanalın açık kalması durumunda bu kanaldan batın içi sıvı skrotuma dolarak hidrosele neden olur. Bu kanalın kapanması durumunda bağlantı kesileceğinden hidrosel ortadan kalkar. Bu tür hidrosele kominikan hidrosel adı verilir.

Testisi saran tunika vaginalis yaprağının viseral yaprağının enfeksiyon veya travmaya bağlı, aşırı miktarda seröz sıvı üretmesine bağlı görülen hidrosele ise non-kominikan hidrosel denir. Non-kominikan hidrosel sıvı boşaltılsa da tekrar edebilir. Çünkü sıvı üreteimini yapan tunik yaprağı üretime devam eder. Bu nedenle tedavi amacıyla tunika vajinalisin de çıkarılması gerekir.

Hidrosel (su fıtığı) tanısı nasıl konur?

Hidrosel tanısı için oldukça pratik ve bilinen bir muayene transluminasyondur. Bunun için bir ışık kaynağına ihtiyaç duyulur. Karanlık bir ortamda skrotumun arkasından ışık tutarak diğer yüzden şeffaf sıvıya bağlı net görüntüsünü izleyebilirsiniz. Günümüzde ultrasona her yerde kolayca ulaşabildiğimizden artık ultrason ile değerlendirme daha sık uygulanmaktadır.

Ultrasonda testis yapısına da dikkat edilmeli. Çünkü daha az karşılaşılsa da testis kitlelerinde de hidrosel oluşumu gözlemlenmektedir.

Ayrıca anneler çocuklarının ayakta durduklarında kasık ve testislerinde şişlik olduğunu yattıklarında ise azaldığını ifade ederler. Bu da hidrosel işaretlerinden birisidir.

Hidrosel ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Hidrosel ameliyatı yapıldıktan sonra kanama olmaması amacıyla skrotuma baskılı bir pansuman uygulanmalıdır. Ayrıca kanama kontrolünün dikkatli yapılması oldukça önemlidir. Bazen işlem sonrası dren konulması gerekir: Dren bir gün sonra çıkarılır. Dren çıkarıldıktan sonra 1 hafta boyunca skrotuma baskı yapacak şekilde sıkı iççamaşırı kullanması önerilir.

Hidrosel ameliyatı sonrası günlük işlere ne zaman dönülebilir?

Hidrosel ameliyatı sonrası günlük aktivitelere 48 saat sonra dönülebilir.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 09.04.2021


Dr Remzi Erdem-logo-white

Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

Doktor Remzi Erdem 2023 ( Go Global Reklam Ajansı )

Arabic AR English EN Turkish TR
Call Now Button