Erkek Hastalıkları

Sertleşme Problemleri


Penisin sertleşmesinde, penise gelen sinirsel iletim ve kan damarlarının bütünlüğünün sağlam olması şarttır. Sertleşme bozukluğu belirtisi penise yeterli kan gitmemesi olabilen bir kalp ve damar hastalığının sonucunda ortaya çıkabilir.

Sertleşme sorunu nedir?

Ereksiyon (sertleşme) sorunu sertliği elde edememek veya oluştuktan sonra sertleşmiş halini koruyamamak durumudur. Bu durum bazen impotans olarak da tanımlanır.

Ara sıra ortaya çıkan sertleşme sorunu da nadiren görülen bir durum değildir. Özellikle yoğun stres ve yorgunluk durumlarında nadiren sertleşme sorunu ile karşılaşılması doğaldır. Daha sık karşılaşılan sertleşme sorunu ise bir sağlık sorununun işareti olabilir. Tabiki partner ile olan duygusal sorunlar da sertleşme sorununa yol açabilir.

Ereksiyon nasıl gerçekleşir?

Sertleşme gerçekleşmesi için cinsel içerikli düşünceler, görme veya dokunma duyusunun uyarılması gerekmektedir. Bu uyarılmalardan herhangi biri ile penisteki kas dokuları gevşer ve korpus kavernozum denilen penisin sertleşmesinden sorumlu olan yapılar kan dokusu ile dolar. Arteryel akım ile dolum gerçekleşirken, toplardamarlardan geri kan kaçışı engellenir. Bu sayede penis içerisindeki 2 odacık yüksek basınçlı kan ile dolarak penisin tam sertlik kazanmasını sağlar.

Sertleşme sorunu ile ne sıklıkla karşılaşılır?

Sertleşme sorunu 40 yaş üstü erkeklerin yaklaşık %33’ünde görülür. Yaşa göre sınıflandırılıdığında ise 40-50 yaş arasında %17, 50-60 yaş arasında %35, 60-70 yaş arasında %68, 70 yaş üzerinde ise %83 oranında sertleşme sorunu ile karşılaşılır.

Sertleşme sorunu neden oluşur?

Damarsal (Vasküler) hastalıklara bağlı

Nörojenik hastalıklar kaynaklı

Psikojenik ve emosyonel (duygusal) nedenli

İlaç kullanımına bağlı

Uyku bozuklukları ile ilişkili

Pelvik ve spinal kord travma /kazaları ile ilişkili

Metabolik sendrom nedenli

Hormonal bozukluklarla ilişkili sertleşme sorunu ile karşılaşmaktayız.

Sertleşme sorunu tanısı nasıl konur?

Sertleşme sorununa neden olan bir çok sebep vardır. Hem sertleşme sorunun tesbiti ve dercesinin belirlenmesi hem de altta yatan faktörlerin değerlendirilmesi için testler yapılır. Bunlarda önce ayrıntılı bir tıbbi öykü ve fizik muayene yapılır. Öykü sırasında hastalara oldukça özel ve mahrem sorular sorulur. Bu sorulara verilen doğru yanıtlar hastalığın tedavisinde yol gösterici olacaktır.

Bu soruların birkaçı şu şekilde olabilir:

Şu anda hangi ilaç veya bitkisel takviye gıdaları kullanıyorsunuz? )Bu ilaçlar reçete ile satılan veya satılmayan, endikasyon dışı kullanılan ilaçlar, diyet takviyeleri veya yasadışı maddeler olabilir. )

Psikolojik açıdan sorun yaşıyor musunuz? (Anksiyete, depresyon veya yoğun stres gibi)

Sertleşme sorununuzu ne zaman ilk olarak far ettiniz?

Sertleşmenizin süresi, kalitesi ve sıklığı nedir?

Sabah uyandığınızda veya gece kalktığınızda kendiliğinizden sertleşmeniz olur mu?

Partnerinizle sorununuz var mı?

Bunların dışında doktorunuz partnerinizle konuşarak ondan da bilgi almak isteyebilir.

Sertleşme sorununu değerlendirmek için hangi kan testleri istenir?

Tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, kan yağları, tiroid fonksiyon testleri, hormon düzeyleri istenir. İdrar tahlili, idrarda protein veya şeker kaçağı var mı değerlendirmede yardımcı olur.

Sertleşme sorunu için hangi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur?

Doppler ultrason, bulbokavernoz refleks, nokturnal penil tümesans, penil bioteziometri(penis sinirlerinin elektromanyetik titreşim ile sensitivite ve fonksiyonları hakkında bilgi) görüntülemeleri kullanılabilir.

Her ne kadar çok sayıda görüntüleme yöntemi varsa da, en sık kullanılan ve en sağlıklı verileri sunan görüntüleme yöntemi penil doppler ultrasondur. Penil doppler için hastanın penise ilaç verilemsi sonrası arteryel ve venöz basınçları değerlendirilir. Arteryel yetmezlik veya venöz kaçak olup olmadığı konusunda anlamlı veriler sağlar.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 28.03.2021


Dr Remzi Erdem-logo-white

Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

Doktor Remzi Erdem 2023 ( Go Global Reklam Ajansı )

Arabic AR English EN Turkish TR
Call Now Button