Çocuk Hastalıkları

Sünnet


Sünnet, erkeklerde penis başını örten ve koruyan üstderinin bir kısmının veya tamamının kesilip atılması böylece glansın açıkta kalmasını sağlamaktır. Erkek sünneti, dinî veya kültürel gerekçelerle pek çok din ve kültürde küçük yaşlardaki erkeklere uygulanır.

Sünnet nedir?

Halk arasında sünnet olarak bilinen sirkümsizyon ameliyatı, penis ucundaki prepisyıum denilen ve penis ucunu (glans penis) örten derinin kesilerek çıkarılması işlemidir.

Sünnet işleminde hangi anestezi tercih edilmelidir?

Sünnet işlemi sırasında çocuğun yaşına, psikolojisine bağlı olarak lokal veya genel anestezi yapılabilir. Özellikle bebeklik döneminde lokal anestezi yeterli olurken, çocukluk döneminde genel anestezi veya sedasyon tercih edilmektedir. Daha ileri yaşlarda (6 yaş üstü) eğer çocuk sünnet işlemini kabul ediyor ve çekincesi yoksa lokal anestezi ile başarı ile uygulanabilmektedir. Lokal anestezi altında sünnet ettiğimiz bebeklerin bir kısmı işlem sırasında kendiliğinden uyumaktadır ki bu da hiçbir ağrı duymadıklarının en belirgin göstergesidir.

Lokal anestezi nasıl yapılıyor?

Öncelikle penis ve etrafına lokal anestezi içeren kremler sürülüyor ve yaklaşık 30 dk bekleniyor, ardından lokal anestezi ile penis etrafı enjeksiyon ile tamamen uyuşturuluyor ve 10 dk bekledikten sonra işlem gerçekleştiriliyor.

Sünnet neden yapılır? Faydası ve zararı nelerdir?

Sünnet en eski cerrahi uygulamalardan biridir. Dini inanışlarda Hz. İbrahim Aleyhisselam ile başlayan bu uygulama, yahudi ve müslüman (Hz. Muhammed de kendi torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i yedi günlükken sünnet ettirmiştir) toplumlarda dini bir ritüel olarak da uygulanmaya devama etmektedir. Bunun yanında günümüzde, penis kanserine karşı koruyuculuğu, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bulaşma riskini azaltması ve bazı penis cildi hastalıklarına karşı koruyuculuğu bilimsel olarak da kanıtlandığından tıbbi bir gereksinim olarak ABD gibi hristiyan nüfusun yoğun olduğu ülkelerde de yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.

Uzman doktorlar tarafıdan yapıldığında herhangi bir sorunla karşılaşılmasa da bir cerrahi müdahale olduğundan her zaman için olası riskler vardır. Fakat bu konuda uzman olmayan ve bir sorunla karşılaştığında üstesinden gelemeyecek kişilerce yapılması durumunda sünnet sakatı denilen komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle bu işlemin sünnet yapabilme ehliyeti olan uzman doktorlar tarafından yapılması hususuna dikkat edilmelidir.

Sünnet | Narkozsuz sünnet | Yenidoğan sünneti | Remzi Erdem | Kadir Tepeler | Ürolife

Sünnet ne zaman yapılmalı?

Sünnet için ideal yaş yenidoğan dönemidir. Hem lokal anestezi ile yapılabilmesi, hem çocuğun psikolojik olarak etkilenmemesi, hem de işlem sonrası çok hızlı doku iyileşmesi avantajları nedeniyle ideal yaş dönemi yeni doğan dönemidir. Bu dönem kaçırıldıysa çocuğun altının bezlendiği dönem, işeme kontrolünün olmaması nedeniyle önerilen ikinci ideal yaştır. İlerleyen yaşlarla ilgili ise eskiden 2-6 yaş sınırlaması vardı, fakat bunun öneminin olmadığını söyleyen bilimsel çalışmalar da yayınlandı. Asıl önemli olan çocuğun psikolojisinin uygun bir şekilde hazırlanması ve uygun anestezi tercihi olmalıdır. Korkan bir çocuğa zorla sünnet yaptırmak doğru değil, aynı şekilde bu çocuğa lokal anestezi ile yapılması uygun değildir. Bu hususlara dikkat ederek her yaş grubunda sünnet yapılabilir.

Sünneti kim yapmalı?

Üroloji ve çocuk cerrahisi uzmanlığı bulunan her hekim sünnet yapabilir.

Sünnet öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Sünnet öncesi özel bir hazırlığa veya tedaviye gerek yoktur.

Sünnet sonrası nelere dikkat etmeliyiz?

Sünnet sonrası yapılması gereken en önemli şey, sünnet bölgesinin temiz tutulmasıdır. Özellikle altı bezlenen çocuklarının bezleri daha sık değiştirilmelidir. İlk üç gün verilen antibiyotikli kremler sürülebilir. 3 gün sonunda banyo yapılabilir. Banyo sırasında sünnet bölgesine güçlü ovalama yapılmamalıdır. Sadece temiz su ile yıkanması yeterlidir.

Kilolu çocuklarda sünnet sonrası çevre cilt dokusunun penis ucuna yapışarak örtmemesi için özellikle banyo sırasında çevre dokular geriye ittirilerek penis ucu temizliği yapılmalıdır.

Sünnet sonrası lokal anestezi uygulanan cilt bölgesinde morluklar olabilir. Bu morluklar zamanla geçecektir.

Sünnet sonrası dikişler bazen 1-2 ay kalabilir. Bu dikişler de kendiliğinden eriyen dikişler olduğundan alınmasına gerek yoktur.

Sünnet sonrası ne zaman banyo yapabilir?

Sünnet sonrası banyo 3 gün sonra yapılabilir. Ilık su ile penisi yıkamak yeterlidir. Güçlü ovalama yapılmamalıdır.

Sünnet sonrası ilaç kullanmak gerekir mi?

Steril şartlarda yapılan bir sünnet sonrası antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Sadece lokal antibiyotik kremler kullanılabilir. Ağrı için bazı çocuklarda ağrı kesici şurup verilebilir.

Sünnet sonrası dikişlerin alınması gerekir mi?

Hayır. Sünnet sonrası atılan dikişler kendiliğinden eriyebilen özellikteki dikişlerdir. Fakat bazen bu dikişler 1-2 ay kalabilir. Kendiliğinden eriyip düşen dikişler olduğundan alınması gerekmez.

Sünnet olmak erken boşalmaya neden olur mu?

Hayır. Bu konuda bir çok çalışma yapılmış fakat net bir bilimsel veri ortaya konamamıştır. Sünnetsiz erkeklerde de sünnetli erkeklerde de benzer oranlarda erken boşalma ile karşılaşılmaktadır.

Sünnet yapılmaması gereken durumlar var mıdır?

Evet. Özellikle hipospadias, epispadias gibi bir anomali varlığında, sünnet derisinin defektin onarımında kullanılma durumu varsa sünnet ertelenmelidir.

Sünnet öncesi neden kan testleri yapılıyor?

Nadir olarak karşılaşılsa da kan pıhtılaşma bozukluğu olanlarda (hemofili gibi) kan testleri ile bu durum ortaya konabilir ve sünnet yapmak zorunlu ise mutlaka önceden kan preparatları hazır bulundurulmalıdır.

Sünnet sonrası kanama normal midir? Ne kadar sürer?

Sünnet sonrası sızıntı şeklinde hafif bir kanama olabilir. Fakat devam eden ve damlama şeklinde bir kanama varsa mutlaka yeniden gözden geçirilmeli ve gerekirse tekrar kanama kontrolü amacıyla işlem revize edilmelidir.

Lazerle (koterle) sünnet zararlı mıdır?

Halk arasındaki adı lazerle sünnet olan Koter sünnetinde ısı enerjisi ile sünnet gerçekleştiriliyor ve bu ısı enerjisi çevre dokulara da sirayet ediyor. Bu etki geniş bir alanı etkilemesine bağlı sinir hasarı oluşturabileceği hipotezinden ötürü önerilmiyor. Fakat düşük enerjili noterle başarılı sonuçlar elde ettiklerini ve sinir etkileşimi olmadığını iddia eden yayınlar da mevcuttur.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 21.03.2020

UNUTULMAMALI: Sünnet bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle uzman  doktorlarca yapılması oldukça önemlidir.


Dr Remzi Erdem-logo-white

Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

Doktor Remzi Erdem 2023 ( Go Global Reklam Ajansı )

Arabic AR English EN Turkish TR
Call Now Button