Erkek Hastalıkları

Yapay Sfinkter


Yapay sfinkter, hastanın idrarını kontrol etmesini sağlayan yapay bir mekanizmadır. En çok mesane sinirlerinin hasar gördüğü (nörojen mesane) durumunlarında yapılır.

Yapay sfinkter (idrarı tutan yapı) nedir?

İdrar kaçırma sorunu olan kadın ve erkeklere ameliyat ile yerleştirilen bir cihazdır. İdrar kaçırma sorunu için nihai altın standart tedavidir. Kasık bölgesinde bulunan küçük bir düğmeye basarak, hasta idrara sıkıştığında idrar boşaltımını gerçekleştirir. Yaklaşık üç dakika boyunca açık kalan idrar kanalı otomatik olarak üç dakika sonunda kendiliğinden kapanır. Böylece idrar kaçırma engellenir.

Yapay sfinkter kimlerde kullanılır?

İdrar kaçırma sorunu olan, davranış değişiklikleri, ilaç tedavileri ve askı ameliyatlarından fayda görmeyen hastalara uygulanabilir. Özellikle erkek hastalarda prostat ameliyatı sonrası ileri derece idrar kaçırma olursa 6 aylık bekleme sürecinde bir iyileşme gözlenmezse yapay sfinkter düşünülmelidir.

Yapay sfinkter ameliyatı ne kadar sürer?

Ameliyat süresi 1-2 saat civarındadır. Genel veya bölgesel anestezi yeterli olur. Üretral cerrahi deneyimi olan Ürologlar tarafından gerçekleştirilmesi önerilir.

Yapay sfinkter ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatta bulbar üretra seviyesinde perineal yaklaşımla girilerek üretra çepeçevre serbestlenir. Üretranın çevresi ölçülerek uygun çapta yapay sfinkter ayarlanarak yerleştirilir. Rezervuar ve pompa yerleştirilerip bağlantıları yapılarak işlem sonlandırılır.

Yapay sfinkter ameliyattan sonra ne zaman çalıştırılır?

Sfinkter 6 hafta boyunca açık kalacak şekilde tutulur. Altı haftanın sonunda mutlaka doktor tarafından aktive edilir. Hastaya nasıl kullanacağı anlatılır.

Bisiklete binmek sorun oluşturur mu?

Yapay sfinkter takılan hastaların uzun süreli bisiklet kullanımı, sfinkter üzerine bası oluşturacağından önerilmiyor.

Yapay sfinkter komplikasyonları nelerdir?

Yapay sfinkter takıldıktan sonra enfeksiyon ve doku nekroz ve erozyonu ile karşılaşılabilir. Bu durumda sfinkter çıkarılmalıdır. Çıkarıldıktan sonra en az 6 ay süreyle dokuların iyileşmesi beklenir. Dokuların tam iyileşme sonrası tekrar sfinkter takılabilir. Bu durumda ilk yerleştirilen üretranın dışında bir yere yerleştirilmesini öneririz.

Yapay sfinkter takıldıktan sonra ne zaman değiştirilmesi gerekir?

Ortalama sfinkter kullanım süresi 7-10 yıldır. Fakat 20 yıldan fazla süre kullanan hastalar da mevcut. Hastanın genel sağlığının iyi olması dokuların iyi kanlanması, önerilere dikkat etmesi, sigara kullanmaması cihazın ömrünü uzatır.

Yapay sfinkter çalışma mekanizması nedir?

Cihaz 3 ana yapıdan oluşmaktadır. Birinci parça üretra etrafını saran sönüp şişen balon yapıdaki sfinkterdir. Bunun içerisi hasta idrar yapmadığı zaman sıvı ile doludur. İdrar yapacağında düğmeye basar ve üretra açılır. İkinci parça olan düğme skrotuma yerleştirilir. Kadınlarda labia majöre yerleştirilir. Üçüncü parça ise kasık bölgesine retzius alanına yerleştirilir. Rezervuarın içerisindeki sıvı üretrayı saran balonun içerisinin su ile dolmasını sağlayarak idrar tutmayı sağlar.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 07.05.2022


Dr Remzi Erdem-logo-white

Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

Doktor Remzi Erdem 2023 ( Go Global Reklam Ajansı )

Arabic AR English EN Turkish TR
Call Now Button