Kadın Hastalıkları

Genital Siğil (Kondilom) / HPV (Human Papillorna Virüs)


HPV (human papillorna virüs) hem kadınları hem de erkekleri ilgilendiren ve genital bölgede siğiller ile kendini belli eden bir virüs türüdür. Virüsün bulaşması ile hücrelerin içerisine yerleşmekte ve dönemsel olarak tekrarlayabilen enfeksiyonlara yol açmaktadır. Virüsün cinsel yolla bulaşma özelliği virüsün sıklıkla görülmesine neden olmaktadır.

Genital Siğil (Kondilom) nedir?

Human papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu enfeksiyondur. HPV’nin 200’den fazla tipi bulunur ve bunlarında 40’dan fazlası genital bölgeyi tutar. Deri ile temas sonucu bulaşan bir enfeksiyondur. Genital siğil ve papillomların çoğu HPV-6 ve HPV-11 tarafından oluşturulur. HPV tip 16 ve 18 ise kadınlarda servikal, vajinal ve vulvar erkeklerde penis ve anal kanserlerle ilişkilidir. Seksüel aktif bireylerin %50’si yaşamları boyunca en az bir kez HPV ile enfekte oldukları tahmin edilmektedir.

Genital siğil kansere dönüşür mü?

HPV enfeksiyonları kanser oluşturma riskine göre birkaç alt grupta incelenir. Bunlar içinde yüksek riskli olanlar tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 ve 59’dur. Serviks (rahim ağzı) kanserinin %95’i HPV kaynaklıdır. Her iki cins için de kanser riski taşısa da özellikle kadınların rahim ağzı kanseri açısından düzenli takibi oldukça önem arz etmektedir.

HPV aşısı sadece kansere karşı mı korur?

HPV aşılarının birkaç tipi vardır. Bivalent denilen HPV tip 16 ve 18’e karşı oluşturulan aşı kansere karşı koruyucu özelliktedir. Kuadrivalent aşı ise HPV tip 6, 11, 16 ve 18 için geliştirildiğinden kanserler karşı %70, genital siğillere karşı %90 koruyucudur. Son olarak çıkan Gardasil 9 ise ( 6,11,16,18,31,33,45,52,58 tipleri) dokuz tipi de kapsayan %98’lik koruma sağlayan bir aşıdır.

HPV aşısı kimlere yapılır?

Her iki cinsten, cinsel aktif yaşa gelmiş gençlere yapılması gerekir. Ergenlik döneminde maruziyet öncesi aşılanma koruyucudur. Aşıların 30 yaş üzerinde koruyuculuğu yoktur. Kadınlar tarafından rahim ağzı kanseri nedeniyle daha çok bilinen bu aşı erkekler için de koruyucudur.

HPV vücuttan tamamen temizlenebilir mi?

HPV’nin %70’i ilk bir yıl içerisinde, %90’ı ise iki yıl içerisinde vücuttan tamamen temizlenir. Genel kanının aksine, çok büyük bir kısmı ömür boyu vücutta kalmaz. Fakat %10 hastada HPV virüsü uzun süre vücutta kalarak kondilom ve kanserlere neden olabilir.

HPV kendiliğinden iyileşir mi?

Bağışıklık sistemimiz virüsü tanıyarak vücuttan tamamen temizleyebilir. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi canlı tutacak gıdalara ve yeterli dinlenmeye önem vermeliyiz. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı birçok enfeksiyonda olduğu gibi HPV’de de artış gözlemlenebilir. Bağışıklığı arttırıcı takviye ürünler bu dönemde kullanılabilir.

HPV varlığında cinsel ilişkiye girilebilir mi?

Aktif lezyon varlığında cinsel ilişkiden uzak durmakta ve kısa sürede lezyonların temizlenmesinde yarar var. Kondom kullanımı hastalığın bulaşımını %85 oranında engelleyebilmektedir. Bu nedenle HPV varlığında hastalığın makroskopik bulguları varlığında cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Kondom kullanılsa da partneri HPV konusunda bilgilendirilmeli ve mutlaka doktor tarafından muayene edilmelidir.

HPV ağız bölgesinde hastalık yapar mı?

Evet. HPV oral seks nedeniyle ağız içi ve boğaz bölgesinde hastalık yapar. Boğaz kanserlerinin %35’inden, ağız kanserlerinin ise %25’inden HPV sorumludur. Öpüşme sırasında çiftlerden birinde HPV lezyonu varsa partnerine öpüşme sırasında bulaştırabilir.

HPV virüsü bulaştıktan sonra ne zaman ortaya çıkar?

Kuluçka süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle siğiller 3-4 ay içerisinde ortaya çıkmaktadır.

HPV tuvaletten bulaşır mı?

HPV’nin tuvalet kapağı, kapı kolu, klozet gibi cinsel ilişki olmadan, cilt teması ile bulaşma ihtimalinin düşük de olsa mümkün olduğu gösterilmiştir.

HPV varken traş olunur mu?

HPV varlığında genital bölge traşı yapılmamalıdır. Lezyonlar temizlendikten sonra genital bölge traşında mümkünse jilet tercih edilmemelidir. Çünkü traş bıçağı cilt üzerinde mikrotarvmalar oluşturarak sağlıklı bölgelere de bulaşın gerçekleşmesine neden olur. Onun yerine sadece genital bölgede kullanılmak üzere bir traş makinesi kullanılmalı, makinenin ağzı da her kullanım öncesi yıkanarak temizlenmelidir.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 13.07.2021


Dr Remzi Erdem-logo-white

Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

Doktor Remzi Erdem 2023 ( Go Global Reklam Ajansı )

Arabic AR English EN Turkish TR
Call Now Button