• Ne zaman ameliyat edilmelidir?
• Ameliyat olduktan sonra olası testis kanseri riski ortadan kalkar mı?
• İnmemiş testis ameliyatında kasık fıtığı onarımı yapılmazsa ne olur?
• İleri yaşta farkedilen inmemiş testis için ne yapılmalıdır?
• Muayene ile testis farkedilemiyorsa ne yapılmalıdır?
• Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?
• İki taraflı inmemiş testis varlığında, her ikisi de aynı seansta mı yapılmalıdır?
Testislerin birinin veya her ikisinin skrotum içerisinde olmamasıdır. Eskiden kriptorşidizm olarak adlandırılan bu durum, “gizli” anlamına gelen Yunanca κρυπτός (kripto) ve “testis” anlamına gelen (orkis) kelimesinden gelmektedir. Erkek genital organlarının en sık görülen doğumsal kusurudur. Tam zamanında doğan erkek çocukların yaklaşık% 3’ü ve prematüre bebeklerin% 30’u en az bir inmemiş testis ile doğar. Bununla birlikte, inmemiş testislerinin yaklaşık% 80’i, yaşamın ilk yılında (çoğunluğu üç ay içinde) inerek, gerçek inmemiş testis insidansını genel olarak yaklaşık% 1 yapar. İnmemiş testis bebeklikten sonra, bazen genç erişkinlik dönemlerinde gelişebilir, ancak bu istisnai bir durumdur.
Normal skrotal pozisyonda bulunmayan bir testis şu bölgelerde olabilir:
Ek anormallikleri olmayan vakaların yaklaşık üçte ikisi tek taraflıdır; diğer üçte birinin çoğu her iki testisi de içerir. Vakaların% 90’ında inguinal kanalda inmemiş testis hissedilebilir. Vakaların küçük bir azınlığında, eksik testisler karında bulunabilir veya yokmuş gibi görünebilir (gerçekten “gizli”).
İnmemiş testisler,
İnmemiş testis hemen hemen her zaman doğuştan yokluğa ya da yetersizliğe işaret etse de, erken bebeklik döneminde skrotumda gözlenen bir testis bazen kasık kanalına “yeniden yükselebilir” (tekrar yukarı hareket). Skrotum ve kanal arasında kolayca hareket edebilen veya hareket ettirilebilen bir testis retraktil olarak adlandırılır.
Bu çocuklar 9.aydan itibaren ameliyat edilebilir. 12. aydan daha uzun süre bekletmemek gerekir.
Hayır, testis kanseri riski indirilen testislerde de devama eder fakat daha rahat muayene edilebiliyor olması sayesinde böyle bir durum daha erken fark edilebilir. Bu hastaların ebeveynleri ve ergenlik sonrası kendileri testis muayenesi konusunda bilinçlendidirlmeli ve olağan dışı bir lezyon varlığında mutlaka Ürologuna başvurması vurgulanmalıdır.
İnmemiş testis cerrahisinin başarılı olabilmesi için kremaster lifleri korodan tamamen temizlenmeli ve kordu tutan fıtık kesesi tamamen uzaklaştırılmalıdır. Bu sayede oldukça serbest hale gelen testis ve spermatik kort yapısı rahatça skrotum içerisine yerleşebilir. Bu işlemlerin yeterince yapılmaması durumunda testisin tekrar kasık bölgesine kaçtığı görülür ve yeniden ameliyat ihtiyacı doğar.
Hastanın yaşı göz önüne alınarak testis kanseri ve anesteziye bağlı riskler göz önünde bulundurularak hiçbir şey yapmamak, testisi skrotuma indirmek veya testisi almak seçenekleri hasta ile ayrıntılı olarak fayda zarar ilişkisi anlatılarak planlanmalıdır. Testisin alınması planlanıyorsa hastaya öncesinde sperm dondurma ve ameliyat esnasında testis protezi konulması durumlarından bahsedilmelidir.
Görüntüleme yöntemelerinin başarısı sınırlı olduğundan, bu hastalara anestezi altında yeniden muayene yapmak ve bulunamazsa anestezi altında laparoskopik testis araştırması yapılmalıdır. Eş zamanlı tesbit edilen testisler yine laparoskopik olarak skrotuma indirilebilir.
İnmemiş testis ameliyatı sonrası özellikle dikkat edilmesi gereken bir husus yoktur. İnsziyonalr nedeniyle 5 gün sonra duş alınabilir. Ağır spor ve egzersizlerden 10 gün süreyle uzak durulmalıdır.
Evet, bu tür durumlarda tek anestezi altında her iki testisin birlikte indirilmesinde yarar vardır.
Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.
İçerik Güncelleme Tarihi: 31.03.2021