Penisin ereksiyon (sertleşme) esnasında herhangi bir yöne doğru eğrilmesi durumudur. Bu eğrilik doğumsal bir hastalık olarak gelişebileceği gibi, sonradan penis üzerinde oluşan fibrotik plaklara bağlı da oluşabilir.
Penisin iç yapısını oluşturan 3 ana parça vardır. Bunların ikisi içerisi kan damarlarıyla dolu olan korpus kavernozum denilen ve serleşmeden sorumlu yapılardır. Diğer üçüncüsü ise idrarın içinden geçtiği korpus spongiosum dokusudur. Bu dokular arasında doğumsal nedenlerle oluşan orantısız büyüme ve gelişmeye bağlı olarak penis bir yöne doğru eğrilir. Bazen bu durum hipospadias denilen bir hastalıkla birlikte görülebilir. Bu tür eğriliklere doğumsal penis eğriliği denir.
Peniste ileri yaşlarda, plak oluşmasına bağlı, ağrılı ereksiyon ile başlayıp ardından peniste eğrilik ve ileri dönemde sertleşme sorunları ile karşımıza çıkan bir hastalıktır. İlk olarak Francois Gigot de La Peyronie tarafından tanımlandığı için bu adı almıştır. Zamanla gelişen plaklar peniste kısalmaya, eğriliğe ve sertleşme sorununa yol açabilir.
Bir bağ dokusu hastalığı olan ve özellikle avuç içlerinde kontraktürlerle(fibrotik çekilmeler) seyreden Dupuytrem Kontraktürü ile birlikte görülebilir. Ayrıca aile bireylerinde Peyronie hastalığı olanlarda görülme sıklığı artmaktadır.
Artan yaşla (özellikle 50 yaşından sonra) görülme sıklığı artar. Sigara, diyabet, romatizmal hastalıklar, hipertansiyon, hiperlipidemi, iskemik kalp hastalıkları, aşırı alkol tüketimi ,hastalığa neden olabilir
Penis eğriliği sadece kozmetik bir sorun ise, düzeltilmesi noktasında hastanın ve partnerinin isteği önemlidir. Eğer hasta ve partneri eğrilikten memnunsa, ameliyata ihtiyaç yoktur. Hastalara özellikle Peyronie hastalığının, peniste kısalma, eğrilik ve sertleşme sorunu yapabileceği anlatılmalıdır.
Kabaca iki başlık altında gruplandırabiliriz. İlk grupta daha az girişimsel ve risksiz bir yöntem olan plikasyon(dikişle düzeltme) yöntemleri vardır. Burada eğriliğin tersi istikametinde düzeltici dikişler atılarak penisin düzelmesi sağlanır. Bu yöntemin dezavantajı penis boyunda kıslamaya neden olabilmesidir.
İkinci yöntem ise greft (yama) kullanarak eğrilik olan kısmı uzatıp eğriliğin düzelmesinin sağlanmasıdır. Bu yöntem için sinir-damar ağına zarar vermden kaldırılması ve korpus kavernozumların kesilmesi gerekir. Titizlik ve tecrübe gerektiren bir cerrahidir. Penis boyunda kısalma olmaz. Özellikle ileri derce eğriliği olan (60derece ve üzeri) hastalarda tercih edilmelidir.
Yüksek dereceli eğriliği olan veya plikasyon nedeniyle penis boyunda kısalmayı istemeyen hastalara uygulanabilir. Yama olarak özellikle damar (safen ven) veya fasyal (rektus) greftler kullanılır.
Hem eğrilik hem de sertleşme sorunu olan hastalar için ideal tedavi penis protezi implantasyonudur. Bu sayede hem eğrilik düzeltilir (plikasyonlu veya plikasyonsuz) hem de sertleşme sorunu çözülmüş olur.
Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.
İçerik Güncelleme Tarihi: 21.05.2022