• Hipospadias ne sıklıkla görülür?
• Hipospadias için risk faktörleri nelerdir?
• Hipospadias nasıl anlaşılır?
• Hipospadias kendiliğinden düzelir mi?
• Hipospadias onarımı öncesi krem kullanımı faydalı olur mu?
• Hipospadiaslı çocuklar ameliyat olmazsa ne tür sorunlarla karşılaşabilirler?
• Hipospadias cerrahisi kaç yaşında yapılmalı?
• Hipospadias ameliyatında sünnet yapılmalı mı?
• Penis eğriliği nasıl anlaşılır?
• Penis eğriliği nasıl düzeltilir?
• Hipospadias çeşitleri nelerdir?
• Neden iki aşamalı cerrahi gerekir?
• Hipospadias cerrahisi sonrası başarısızlık ihtimali nedir?
• Hipospadias cerrahisinde başarıyı arttıran faktör nedir?
• Mea darlığı nedir? Nasıl onarılır?
• Hipospadias ile birlikte inmemiş testis görülürse nelere dikkat edilmelidir?
Hipospadias doğumla birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. İdrar kanalının açıklığı sağlıklı bireylerde penisin uç kısmında yerleşiktir. Hipospadiaslı çocuklarda ise bu delik penisin alt yüzüne yerleşmiş durumdadır.
Yaklaşık olarak 250 sağlıklı doğumda bir karşılaşılan durumdur. Bebeklik döneminde genel sağlık ve çocuk bakımı ile ilgili bir sorun oluşturmaz.
Aile öyküsü, genetik yatkınlık, anne yaşının 35 üzeri olması ve hamilelik sırasında maruz kalınan ilaçlar, pestisitler ve kimyasallar hipospadias gelişimi için risk faktörleridir.
Hipospadias 3 ayrı hastalığın birlikte olabileceği bir kompleks hastalıktır. Bu durumlar, penis eğriliği(penil kurvatür), sünnet derisinin yarım olması (dorsal hood) ve en bilinen parçası idrar kanalının aşağı yerleşimli olmasıdır. Bu üç durum her zaman bir arada olmaz. Tedavi planlanırken bu üç durum göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.
Hayır. Hipospadias kendiliğinden düzelmez. Mutlaka cerrahi rekonstrüksiyon( onarım) gerekir. Herhangi bir ilaç veya krem kullanılarak düzelme şansı da yoktur.
Penisin gelişmesi için bazı kremler kullanılarak cerrahi öncesi hazırlık yapan gruplar vardır. Bu tamamen cerrahın tecrübesi ve alışkanlığı ile ilgilidir. Cerrahi
Tedavi edilmemesi durumunda, anormal penis görünümü, tuvalet eğitiminin öğrenilmesinde güçlük, penisin eğriliğine bağlı cinsel ilişkide sorunlar ve ejakulasyonuda bozulma nedeniyle infertilite sorunları ile karşılaşılabilir.
Acil olarak yapılması gereken bir cerrahi değildir. Fakat hasta cinsel kimliğini kazanmadan bu işlemin gerçekleştirilmesi çocuğun psikolojik olarak da sorunsuz bir şekilde süreci atlatmasını sağlar.
Eğer hipospadias tamirinde ikinci bir aşamaya ihtiyaç duyulacak ve ikinci işlemde doku flap veya greftine gerek duyulursa sünnet bu aşamaya kadar ertelenebilir.
Çocukların bebeklikten itibaren ara ara ereksiyonları olur. Bu esnada ebeveynlerin dikkatli inclemesi ile peniste eğrilik olup olmadığı anlaşılabilir. Eğer gözlemle tesbit edilemediyse operasyon esnasında penise yapılan enjeksiyon ile sertleşme sağlanarak eğrilik olup olmadığı tesbit edilebilir.
Penis eğriliği derecesine göre gevşetme kesileri, plikasyon sütürrleri veya nadiren doku yamaları ile gerçekleştirilir.
İdrar deliğinin açıldığı bölgeye göre kabaca, glanular (penis ucu çevresinde), penil (penis boyunca) ve proksimal (testisi veya perine bölgesi) hipospadias olarak sınıflandırılabilir. Özellikle proksimal hipospadias durumunda iki aşamalı onarım gerekebilir. Proksimal hipospadias en uzun süreli ve özellikli cerrahi onarım gerektirir.
Üretranın büyük kısmının gelişmediği proksimal hipospadias vakalarında öncelikle üretra oluşturacak bir doku oluşturmak gerekir. Bunun için ağız içerisinden alınan otolog greft üretra oluşturulacak bölgeye transfer edilir. Dokunun, 3-6 ay süre içinde vücut tarafından kabul edilerek tutması beklenir. Ardından ikinci aşama olarak dokunun tübülerize edilmesi işlemine geçilir.
Yaklaşık olarak %5 ihtimalle başarısızlık gerçekleşir. Başarısızlıktan kasıt fistül olması, yara açılması, darlık gelişmesi, divertikül oluşması ve eğriliğin devam etmesidir.
En önemli faktör cerrahi tecrübe ve hastanın dokusunun canlılığıdır. Tekrarlayan revizyon ameliyatlarında doku canlılığı zarar gördüğü için başarı şansı azalmaktadır.
İdrar kanalının dış açıklığı yeni üretra oluşturulduktan sonra penis ucuna yerleştirilir. Fakat bazen bu deliğin çok uca getirilmeye çalışılması nedeniyle darlık oluşabilir. Oluşan darlık nedeniyle tüp içindeki idrar basıncı artar ve fistül oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle üretrayı tam penis ucuna getirmek noktasında ısrarcı olmamakta yarar var. Aksi takdirde hem darlık nedeniyle idrar kalibrasyonu azalıp zorlu işeme ile karşılaşılacak hem de basınçlı işeme sonucunda kaçaklar yani fistüllerle karşılaşılacaktır.
Bu durumda genetik ve hormonal değerlendirme önemlidir. Mutlaka karyotip tayini ve cinsiyet belirlenmesi yapılmalıdır.
Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.
İçerik Güncelleme Tarihi: 01.08.2021