Çocuk Hastalıkları

Kasık Fıtığı


Kasıkta şişlik ile ortaya çıkan çocuklarda kasık fıtığı (inguinal herni) en sık görülen kasık bölgesi sorunudur ve erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla 3-10 kat daha fazla görülür.

Kasık Fıtığı Nedir?

Karın kaslarının zayıf olduğu kasık bölgesinden karın içi organların dışarı çıkmasına kasık fıtığı denir. Özellikle karın içi basıncı arttıran durumlarda ağrıda artış ve fıtıkta belirginleşme görülebilir.

Kasık fıtığı her zaman tehlikeli bir durum olmayabilir. Fakat bazı durumlarda acil müdahale gerektiren yaşamı tehdit eden bir durum haline gelebilir. İnguinal herni onarımının cerrahi dışı bir tedavisi yoktur. Oldukça sık uygulanan bir ameliyattır.

Kasık fıtığı belirtileri nelerdir?

Kasık bölgesinde sağ veya sol tarafta dışarı doğru yumru şeklinde bir çıkıntı dikkati çeker. Özellikle öksürürken, ıkınırken çıkıntı daha belirginleşir.

Kasıkta yanma ve ağrı hissi olabilir. Kasıkta baskı hissi görülebilir.

Bazen fıtığın skrotuma doğru ilerlemesi ile skrotal şişlik görülebilir.

Dikkat edilmesi gereken husus fıtıklaşan barsak kısmı fıtık içerisinde takılıp yıkanabilir. Bu durum zamanla tıkanan bardağın kanlanmasının bozulmasına ve perfore (patlaması) olmasına neden olabilir. Kasık fıtığı bu aşamaya gelmeden müdahale edilmelidir.

Kasık fıtığı neden oluşur?

İki çeşit kasık fıtığı vardır. Direk inguinal herni denilen tipinde karın duvarındaki kas dokularının zayıflamasına bağlı olarak barsak segmenti batın dışına çıkar. Direk inguinal herni ileri yaşta kas dokusunun zayıflamasına bağlı daha sık görülür. İkinci fıtık çeşidi ise indiren inguinal hernidir. Indirek hernide ise inguinal kanal denilen ve spermatik kordun içinden geçtiği kanalın geniş olmasına bağlı barsakların buradan dışarı çıkmasıdır. Indirek herniler çocukluk yaşlarında daha sık görülür. Patent processus vaginalis denilen periton katlantısının inguinal kanal içerisinde ilerlemesine bağlı durumda batın içi serbest sıvı ile dolar ve hidrosel görünümü ile karşılaşılabilir.

Kasık fıtığı için riskler nelerdir?

Erkek cinsiyet

İleri yaş

Aile öyküsü

Kronik öksürük

Kronik kabızlık ve işeme zorluğu

Gebelik

Erken doğan bebekler ve düşük doğum ağırlığına sahip bebekler

Daha önce kasık fıtığı öyküsü

Kasık fıtığı nasıl önlenebilir?

Aşırı kilolardan kaçının (ideal kiloyu korumak)

Lifli gıda tüketimini arttırın

Ağır cisimleri kaldırırken dikkatli olun ve çok ağır isimleri kaldırmayın

Sigaradan uzak durun

Kasık fıtığı tanısı nasıl konur?

Fizik muayene tek başına tanı kaymak için yeterlidir. Bunun dışından insidental olarak, çekilen ultrason, tomografi veya MR görüntülerinde de teşhis edilebilir.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 01.10.2021


Dr Remzi Erdem-logo-white

Uyarı: Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

Doktor Remzi Erdem 2023 ( Go Global Reklam Ajansı )

Arabic AR English EN Turkish TR
Call Now Button